Overweegt u uw bedrijf binnen 1-5 jaar te verkopen? Begin dan NU met het verkoopklaar maken van uw onderneming! Want een GOED bedrijf hebben en een GOED VERKOOPBAAR bedrijf hebben, zijn wel degelijk twee verschillende zaken. Bij Qufinity zien we doorgaans dat we de verkoopopbrengst met 10%-30% kunnen verhogen mits we op tijd beginnen met de juiste voorbereidingen. Gedurende onze zelf-samengestelde ‘Exit-Ready programma’s’ zullen wij samen met ondernemers op een gestructureerde manier in slechts een aantal maanden tijd door alle relevante aspecten lopen waar kopers op letten gedurende een verkooptraject, met als doel om waarde-verhogende elementen te accentueren en waarde-verlagende elementen te verhelpen. In onderstaande video en bijbehorend artikel geeft Lars de Bruin (Managing Partner Qufinity) u als ondernemer alvast drie tips om rekening mee te houden bij het verkoopklaar maken van uw onderneming.
Uitleg video: Verkoopklaar maken van uw onderneming
1: Zorg voor een goed verhaal
Waarom wilt u verkopen? Wat is er zo uniek aan uw onderneming? Beschikt u over een ambitieus groeiplan voor de komende jaren? Allemaal vragen die gedurende een verkoopproces door potentiële kopers gesteld zullen worden. En ja, solide historische cijfers zijn zeker belangrijk, maar een goed verhaal brengt perspectief. Want uiteindelijk koopt een koper de toekomst, niet het verleden. Een goed verhaal begint bij een duidelijke positionering van uw bedrijf: wat doet u wel en misschien nog wel belangrijker: wat doet u niet? Op het moment dat u het lastig vindt om uw dienstverlening in het kort te omschrijven en u op allerlei verschillende manieren aan inkomsten komt, heeft u wellicht een heel winstgevend of rendabel bedrijf, maar nog niet per definitie een bedrijf dat aanslaat bij kopers. Zorg er dan ook voor dat u zich specialiseert en wees duidelijk over het product of dienst dat u aanbiedt. Vervolgens is het belangrijk om het proces naar de totstandkoming van deze producten of diensten zo veel mogelijk te standaardiseren en te beschrijven, zodat nieuwe werknemers maar ook nieuwe eigenaren in staat zijn om hetzelfde te realiseren zonder uw hulp. Vul dit aan met een fantastisch groeiplan waar een koper mee aan de slag kan gaan ná een overname, en je hebt een verhaal waar kopers simpelweg geen nee tegen kunnen zeggen.
2: Maak cijfers inzichtelijk
Tip 2 gaat over het op orde hebben van uw financiële huishouding. Vraag uzelf het volgende af: Bent u nog veel tijd kwijt met het rommelen in Excel om zaken als omzetspreiding, marges per productcategorie of andere KPI’s inzichtelijk te krijgen? En is het na elke maand of zelfs na elk jaar weer een verassing wat het resultaat over die betreffende periode zal zijn? In dat geval is er flinke verbetering mogelijk door middel van periodieke of zelfs real-time rapportages en dashboards. Uw cijfers up-to-date inzichtelijk hebben zorgt ervoor dat u als ondernemer gericht en geïnformeerd bij kan sturen in de bedrijfsvoering voor verbetering, wat in de aanloop naar een verkoopproces over een X-aantal jaren essentieel is. Bovendien is het goed inzichtelijk hebben van cijfers in de ogen van kopers enorm waarde-verhogend, aangezien het een koper gedurende het daadwerkelijke verkoopproces in staat stelt om het bedrijf beter te beoordelen, eventuele onzekerheden weg te nemen en daarmee risico’s te verlagen. En een bedrijf met minder risico, leidt tot een hogere waardering. Tenslotte helpt het kopers om na een overname het bedrijf meteen op een adequate wijze aan te sturen, waardoor zij direct op een gestructureerde manier aan de slag kunnen met hun eigen waarde-creatie plannen.
3: Maak de organisatie minder afhankelijk van uzelf
‘De vent is de tent’ is wat je menig investeerder ooit een keer zal horen roepen. En dat is ook zo: de rol van de oprichter/directeur-grootaandeelhouder mag niet onderschat worden. Zeker niet in de eerste levensfases van een onderneming. De ondernemer heeft vaak meerdere petten op: van visionair en commerciële aanjager, tot manager en hoofd HR. Daarbovenop komen dan ook nog de juridische, financiële en administratieve verantwoordelijkheden, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook belangrijk dat al deze taken, waarvoor je hoogstwaarschijnlijk niet ooit ondernemer bent geworden, tijdig zijn ondergebracht bij medewerkers die hier wél de juiste kennis en kunde voor hebben. En dat ook nog eens met plezier doen. Maak jezelf los van de organisatie en zet de juiste mensen op de juiste plaats. Dit begint bij goed personeel in dienst kunnen nemen én behouden. Maar ook het opzetten van een zelfstandig Management Team, die de dagelijkse operatie kan aansturen, is in de ogen van kopers een wenselijk en soms zelfs noodzakelijk aspect.
Slot
Naast deze drie onderdelen, zijn er talloze aspecten waar kopers op zullen letten in de beoordeling en waardering van uw bedrijf. Binnen Qufinity hebben we een ‘Exit-Ready programma’ samengesteld aan de hand van onze dashboarding tools waarmee we samen met ondernemers door alle relevante aspecten lopen om verbeteringen aan te brengen ter verhoging van de waarde van uw bedrijf én om uiteindelijk een stuk beter voorbereid een verkooptraject aan te kunnen gaan. Bent u geïnteresseerd om met ons door de Exit-Ready checklist te lopen, neem dan vooral contact met ons op!
Over de auteur:
Lars de Bruin heeft een achtergrond in strategie en finance. In 2021 is Lars toegetreden als officieel erkende Register Valuator binnen het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV). Daarnaast heeft Lars deal-ervaring opgedaan bij Marktlink Fusies & Overnames, waar hij veel verschillende MKB-ondernemers en ondernemingen heeft mogen begeleiden bij aankoop-en verkooptrajecten. Binnen Qufinity Rotterdam is Lars o.a. verantwoordelijk voor waarderingsvraagstukken, waardemanagement/Exit-Ready-programma’s en Fusies & Overnames.
E-mail: l.debruin@qufinity.com
Telefoon: +31 6 15 05 04 09