Je hebt als ondernemer lang nagedacht over de eventuele verkoop van je bedrijf en je hebt na zorgvuldig wikken en wegen eindelijk de knoop doorgehakt: je bent mentaal helemaal klaar voor de verkoop van je onderneming. Net zo belangrijk is echter: Is je onderneming óók klaar voor verkoop? Een vraag waar geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Ja, elke onderneming kán in principe verkocht worden, maar tegen welke prijs en tegen welke voorwaarden is een veel belangrijkere vraag om te stellen. Heb je als ondernemer een bepaald plan, een bepaalde wens of simpelweg een minimale prijs in je hoofd, dan loont het om te kijken naar hoe verkoopklaar je bedrijf is én wat je kan doen om dit nog te verbeteren. Verkoopklaar maken is namelijk geen aan-of-uitknop, het is een spectrum waarin je omhoog of omlaag kan.
Kijken door de bril van een koper
Een ‘goed’ bedrijf hebben en een ‘goed verkoopbaar’ bedrijf hebben zijn twee verschillende zaken. Elke ondernemer maakt strategische beslissingen om ervoor te zorgen dat het bedrijf op lange termijn toekomstbestendig blijft binnen de continu veranderende markt. De juiste strategische beslissingen zorgen ervoor dat de onderneming op lange termijn in waarde toeneemt. Hier ligt de focus op het hebben van een ‘goed bedrijf’. Wil je op termijn je bedrijf verkopen dan moet er echter met een andere bril naar de onderneming worden gekeken. Namelijk door de bril van een potentiële koper. Als ondernemer moet je daarom je focus verbreden van het creëren van waarde naar het optimaliseren van de potentiële verkoopprijs. Want waarde en prijs zijn niet hetzelfde! Dit betekent dat je al in aanloop naar een mogelijke exit over een x-aantal jaren continu bezig moet zijn met de vraag of bepaalde beslissingen wel of niet bijdragen aan de optimalisatie van de potentiële verkoopprijs. Dit gedachtegoed moet je als ondernemer uitdragen bij alle strategische beslissingen, groot en klein.
Een wijziging in denken en doen
Deze (nieuwe) denkwijze zal leiden tot andere keuzes als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van omzet die buiten de kernactiviteit van de onderneming ligt. Hoewel meer omzet de cashflow kan verhogen, vraagt dit ook tijd, toewijding en middelen die misschien beter besteed hadden kunnen worden aan de kernactiviteiten. Het is namelijk ook niet gegarandeerd dat een koper waarde ziet in deze ‘nieuwe’ omzetstromen en nieuwe activiteiten. Op de lange termijn kan een nieuwe omzetcategorie dus waarde-verhogend zijn, terwijl het de potentiële verkoopprijs bij een exit op korte termijn juist niet ten goede komt.
Naast dit voorbeeld zijn er talloze afwegingen en aspecten die kopers belangrijk vinden bij de beoordeling van je bedrijf. In onderstaande video benoemt mijn compagnon Lars de Bruin alvast drie praktische tips om je bedrijf voor te bereiden op verkoop en de potentiële verkoopprijs te verhogen. Denk hierbij aan het hebben van een goed verhaal voor het creëren van een aantrekkelijk (toekomst)perspectief voor je onderneming. Want een koper koopt uiteindelijk de toekomst en niet het verleden. Maak daarnaast cijfers inzichtelijk waardoor er fact-based beslissingen genomen kunnen worden die niet puur gebaseerd zijn op het onderbuikgevoel van de ondernemer. Stap tenslotte als ondernemer uit de dagelijkse operatie en stel een zelfstandig managementteam samen die de onderneming operationeel kan aansturen, zodat ook na verkoop de continuïteit van de onderneming gewaarborgd blijft.
Tot slot
Het verkoopklaar maken van je onderneming is een doorlopend proces zonder eindstreep. Het begint met een andere manier van denken over je onderneming en resulteert in strategische beslissingen die je bedrijf aantrekkelijker moeten maken voor potentiële kopers. Binnen Qufinity hebben we op basis van jarenlange deal-ervaring een Exit-Ready programma ontwikkeld waarin we met behulp van onze Dashboarding-tools ondernemers ondersteunen binnen dit proces. We doorlopen samen met ondernemers alle voor-kopers-relevante aspecten ter verbetering van je bedrijfsvoering, die er uiteindelijk toe leiden dat de potentiële verkoopprijs van je bedrijf omhooggaat. Ben je geïnteresseerd om met ons door de Exit-Ready checklist te lopen? Neem dan vooral contact met ons op!
Over de auteur:
Wessel van Huizen behaalde in 2016 zijn Bachelor Bedrijfskunde en daaropvolgend in 2018 zijn Master in Financial Management aan de Universiteit Utrecht. Tevens heeft Wessel brede werkervaring opgedaan bij organisaties als Van Lanschot, Knab en Marktlink Fusies & Overnames. In de afgelopen jaren heeft Wessel veel verschillende MKB-ondernemers en ondernemingen mogen begeleiden bij strategische beslissingen op het gebied van aan-en verkoop. Binnen Qufinity is Wessel met name verantwoordelijk voor de Data & Analytics-afdeling en is hij voor klanten actief bij vraagstukken omtrent Waardemanagement en Fusies & Overnames.
Dit is een artikel geschreven door Qufinity en oorspronkelijk geplaatst op:
https://www.brookz.nl/kennisbank/bedrijf-verkopen/verkoopklaar-maken-is-geen-aan-of-uitknop